Kuchnia to jedno z ważniejszych miejsc w naszym domu. Gotujemy w niej, biesiadujemy, a nawet relaksujemy się w tej przestrzeni. Dlatego jej wystrój musi być nie tylko funkcjonalny, ale również odpowiednio dla nas piękny. Płytki ceramiczne i gresowe mogą stanowić główny czynnik odpowiadający za obie te sfery. Stanowią one też najczęstszy wybór zarówno jako okładzina ścienna jak i podłogowa gdyż są bezpieczne w użytkowaniu, raczej łatwe w montażu w porównaniu ze szkłem, które ostatnio staje się modne.
W zależności od powierzchni będą to inne rodzaje, dlatego podzielmy ten wybór na dwie odrębne sekcje: płytki kuchenne oraz płytki podłogowe
➡ możemy wykorzystywać zarówno ścienne płytki ceramiczne jak i płytki gresowe , przy czym należy pamiętać, że w przypadku gresów dużo trudniej będzie nam wiercić/wycinać różne otwory np. na kontakty.
➡ w przypadku rodzaju powierzchni płytek polecana jest raczej błyszcząca, gdyż jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Łatwiej z niej wycierać zachlapania, bo nie osiadają one w otwory czy perforacje, jednak trudniej z nich usuwać smugi, co jest przewagą dla płytek matowych;
➡ jeżeli chodzi o rozmiar to na wybór płytek ma wpływ wielkość kuchni. Mamy tu pełną dowolność ograniczoną wymiarem ściany, modne stają się duże płytki mogące stanowić jedną powierzchnię takie o wymiarach do 120 cm i większe, ale również formaty cegiełkowe układane w różne wzory np. jodełkę. Warto podkreślić, że duże płytki sprawdzą się doskonale w przypadku małej kuchni, ;
➡ kolor w przypadku kuchni ma zdecydowane znaczenie nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim użytkowe i tutaj biel będzie od razu uwypuklać wszelkie zabrudzenia czy zachlapania, dlatego w zależności na czym nam zależy warto wziąć to pod uwagę;
➡ ostatnia kwestia to fuga, a w zasadzie jej grubość, zdecydowanie lepiej jest wybierać na ścianę płytki rektyfikowane gdyż wtedy możemy układać je przy 1mm fudze dzięki czemu jej zabrudzenia będą mniej widoczne.
Zobacz wszystkie płytki ścienne ➡
➡ tutaj zdecydowanie należy postawić na klasyczny gres podłogowy, który jest bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne niż zwykłe płytki podłogowe, a w kuchni o upuszczenie np. talerza nie trudno, więc by uniknąć wyszczerbień w trakcie użytkowania zdecydowanie postawmy na gres szkliwiony
➡ co do rodzaju powierzchni płytek to w przeciwieństwie do tego co polecane było na ścianę zdecydowanie odradzamy powierzchnie błyszczące, ponieważ każda kropla czy smuga będzie na nich doskonale widoczna i utrzymanie czystości w kuchni spędzi nam sen z powiek;
➡ rozmiar należy wybierać kierując się całkowitą powierzchnią pomieszczenia tak by docinki były odpowiednio duże względem całości;
➡ kolor podobnie jak w przypadku ściany ma duże znaczenie zarówno optyczne jak i użytkowe. Wybierając płytki do małej kuchni najlepiej postawić na jasne barwy płytek podłogowych. Wybór ciemnych płytek może przytłoczyć małą przestrzeń. Aby kuchnia mogła cieszyć się estetycznym wyglądem powinien być on dopasowany do koloru mebli kuchennych. Dobrym rozwiązaniem będą płytki imitujące marmur z białymi lub beżowymi akcentami, które optycznie powiększą pomieszczenie. Jasne płytki na podłodze mogą zwiększyć przestrzeń, ale będą na niej widoczne wszelkie zabrudzenia, z drugiej strony na ciemnej np. czarnej dużo wyraźniej odznaczy się kurz;
➡ wzór płytki np. imitujące drewno to jeden z najczęstszych wyborów w ostatnim czasie, bo nie dość, że nadaje naturalności wnętrzu, jest łatwiejszy w sprzątaniu to też doskonale łączy się z innymi pomieszczeniami zwłaszcza gdy kuchnia połączona jest z salonem. Popularnym wyborem dalej są też płytki imitujące beton.
Zobacz wszystkie płytki podłogowe ➡
Nie ma jednej uniwersalnej rady na to jakie płytki wybrać do kuchni, ale świadomość wad i zalet każdej z możliwości zdecydowanie ułatwia wybór.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy/a i dodaj swoją opinię na temat tej porady!