Facebook
Loading...
rabaty do 90% taniejrabaty do 90% taniej ceny już od 1 złceny już od 1 zł renomowani producencirenomowani producenci ponad 2000 wzorówponad 2000 wzorów

Płytki nad blatem w kuchni – jak je układać?

dodano: 2018-07-11

Gdy planujemy aranżację kuchni, warto szczególną uwagę poświęcić ścianie nad blatem kuchennym. Dobrym pomysłem jest położenie na niej płytek, które ją ochronioną, nadadzą estetyczny wygląd i ułatwią czyszczenie. Jak i kiedy układać płytki kuchenne, aby uzyskać jak najlepsze efekty? Oto krótki poradnik, który pomoże w wybraniu właściwych rozwiązań.

Płytki nad blatem w kuchni – jak je układać?

Płytki do kuchni na ścianę – co trzeba wiedzieć?

Zdaniem większości fachowców płytki ceramiczne do kuchni najlepiej układać nad blatem dopiero po zamontowaniu mebli. Nie zachodzi bowiem ryzyko, że płytki ścienne do kuchni spowodują odstawanie mebli od ściany w przypadku zbyt niskiego lub zbyt wysokiego ich wyłożenia. Dzięki takim płytkom można również zrezygnować z listew przyblatowych. Natomiast w sytuacji, gdy nad blatem zostały już wcześniej położne płytki, można zdecydować się na dwa rozwiązania – skuć glazurę lub położyć nową na starej. W drugim przypadku należy sprawdzić, jaka będzie finalna grubość glazury – może się okazać zbyt duża i niepraktyczna.

Jak montować płytki do kuchni nad blatem?

Jeśli układamy płytki w kuchni na pustej ścianie, stosujemy się do tych samych reguł co w przypadku kładzenia glazury w każdym innym pomieszczeniu. Zaczynamy od przygotowania podłoża. Jeśli nie ma na nim płytek, oczyszczamy ścianę, w razie potrzeby szpachlując dziury i wyrównując do uzyskania jednolitej, równej powierzchni. Nadajemy jej chropowatości, do czego może posłużyć szlifierka lub nakłuwanie ostrym narzędziem. Dopiero na tak przygotowaną ścianę kładziemy emulsję gruntującą.

Następnie szykujemy odpowiednio dobrany do płytek klej, postępując zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu. Najczęściej wymagane jest odczekanie pewnego czasu. Należy tak skoordynować działania, aby zacząć nakładanie płytek jak najszybciej – przygotowany preparat ma ograniczony czas zachowania właściwości!

Kafelki do kuchni powinny kończyć się kilka milimetrów nad blatem kuchennym – warto oznaczyć tę wysokość linią wykonaną przy pomoc poziomicy. Od tej właśnie linii rozpoczynamy układanie i kierujemy się do góry. Poszczególne kafelki kuchenne oddzielamy od siebie krzyżykami dystansowymi. Pojedyncze sztuki dociskamy za pomocą gumowego młotka. Po ułożeniu pierwszego rzędu należy docisnąć płytki z poziomnicą, łapiąc jednolitą płaszczyznę. W miarę nakładania natychmiast usuwamy nadmiar kleju, aby nie zasechł.

Płytki nad blatem w kuchni – jak je układać?

Glazura kuchenna – czym fugować?

Płytki w kuchni najlepiej spoinować przy użyciu fug elastycznych lub epoksydowych. Tego właśnie rodzaju fugi cechuje wysoka odporność na zabrudzenia, działanie detergentów, wycieranie czy grzyby. Fugę rozprowadzamy po płytkach pacą, tak aby wypełnione zostały wszystkie szczeliny. Pracę wykańcza precyzyjnie dopychanie fugi gumową szpachelką. Po zakończeniu fugowania przecieramy płytki przy użyciu wilgotnej gąbki – musi być miękka, bez szorstkiej strony. Jeśli płytki były kładzione również w narożnikach, warto zamiast fugi posłużyć się elastycznym silikonem sanitarnym – znosi on lepiej powstające w takim miejscu naprężenia.

Kafelki kuchenne układane na poprzednie płytki

Jeśli umieszczamy nowe płytki kuchenne ścienne na poprzednich, wówczas przygotowania zaczynamy od sprawdzenia stanu istniejących. Należy je delikatnie opukać za pomocą młotka z drewnianym trzonkiem. Głuchy pogłos to znak, że pod starszą płytką nie ma zaprawy bądź wykruszyła w większej części. Taką płytkę najlepiej usunąć, a ubytek zaszpachlować do poziomu sąsiednich płytek szybkoschnącą zaprawą naprawczą. Jeśli stare płytki trzymają się solidnie, polecane jest przejechanie po nich papierem ściernym lub szlifierką kątową w celu zrobienia rys i porów wpływających pozytywnie na zwiększenie przyczepności nowej glazury. Po tej operacji należy stare płytki starannie oczyścić, do czego można użyć specjalistycznych środków do glazury lub po prostu ciepłej wody wymieszanej z proszkiem do prania bądź płynem do mycia naczyń. Po przemyciu należy spłukać płytki czystą wodą i dokładnie osuszyć.

Aby układanie płytek na płytkiprzebiegało sprawnie i solidnie, poleca się używanie kleju epoksydowego. Można również wykorzystać zaprawę klejącą, jednak nie jest ona polecana przy płytkach kładzionych w miejscu występowania dużej ilości wilgoci, np. koło zlewu.

Oceń poradę:

Komentarze (0)

Bądź pierwszy/a i dodaj swoją opinię na temat tej porady!